Historie

Welkom bij

Wijngaard de Plack!

Even voorstellen

Ik ben John Grutters, samen met mijn echtgenote Virginie en onze drie kinderen Niels, Yrsa en Timo hebben we in april 2006 een 1,5 hectare grote natuurlijke wijngaard in Groesbeek aangelegd, in 2022 uitgebreid naar 2,5 hectare. Voor ons is het onderhouden van de wijngaard een deel van onze dagtaak. Tevens runnen wij ons terras en winkel.

De andere dagtaak is de pluimveetak, sinds 2017 zorgen we voor onze scharrelvleeskuikens beter leven, Betsy’s Kip genaamd.

Op slechts tien kilometer van Nijmegen vind je ons unieke bedrijf in de prachtige natuur.

Virginie en ik kijken ernaar uit je snel te ontmoeten!

Op de Plack wordt al bijna twee eeuwen geboerd door familie van John.

Voorgeschiedenis

De landerijen en bijbehorende karakteristieke boerderij zijn sinds 1854 een heus familiebezit. Van oorsprong is het een gemengd boerenbedrijf. Het boerenbedrijf is in 2001 in handen gekomen van John en Virginie Grutters. Daar wijn(bouw) al langere tijd onze interesse had zijn we, nadat we in 2005 met andere agrariërs uit Groesbeek een wijnreis naar de Pfalz gemaakt hebben, erg enthousiast geraakt.

In april 2006 zijn we definitief met het aanplanten van onze idyllische wijngaard gestart.

Virginie heeft haar wijnkennis opgedaan bij haar familie van de Loo, wijnhandel Arnhem.

Wijnbouw

Groesbeek

Vijf Groesbeekse, enthousiaste wijnboeren gingen tussen 2001 en 2006 de
uitdaging aan en plantten een groot areaal aan wijnstokken op vaak zuidelijk
gelegen stukken. In Nederland verrees een echt wijndorp met 22 hectare wijnbouw in totaal.

Druivenrassen en teelt
Er worden op onze wijngaard 5 soorten witte druiven verbouwd, Cabernet Blanc, Pinot Gris, Helios, Sauvignac en Johanniter en 2 soorten rood Regent en Caberet Noir. De grondsoort in onze wijngaard is löss: een mengvorm van klei en zand. Deze grond is prima geschikt voor wijnbouw. De rijen zijn zuidoost – noordwest aangeplant, waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van de zon). Door de natuurlijke stuwwal ontstaan in de ijstijd ontstaat er een micro-klimaat , zodat een snellere ontwikkeling en rijping wordt bevorderd.

We verbouwen onze druiven op een milieuvriendelijke wijze. We gebruiken daartoe onder meer organische meststoffen. Door een goede mix van landbewerking en loofbeheer proberen we de inzet van gewasbeschermingsmiddelen zo minimaal mogelijk te houden.

De vinificatie van de wijn wordt gezamenlijk gedaan in Groesbeek in de kelder bij het wijnbouwcentrum. De oogst gebeurt volledig handmatig, waardoor de druiven zo gaaf mogelijk geoogst kunnen worden. Het verwerken van de druiven (kneuzen, persen) vindt direct in de gezamenlijke kelder plaats. Uniek is dat de wijnboeren van Groesbeek samenwerken maar wel eenieder hun eigen wijn produceren.

Kom genieten bij Wijngaard de Plack